72 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:247
Počet zobrazení:3 863

Rob Rhinehart byl dlouhodobě frustrovaný tím, jak dlouho mu trvá usmažit si po ránu vejce, a tak se rozhodl s tím něco provést. Jídlo zjednodušil na látky potřebné k přežití a zjistil, že když si je namíchá do speciálního koktejlu z těch správných chemikálií, bude to jeho tělu stačit. No a protože by jeho koktejl zvaný Soylent mohl jednou provždy vyřešit potravinovou soběstačnost planety Země, tak si redaktoři magazínu VICE vyzkoušeli tohle "jídlo budoucnosti" na vlastní kůži.


Překlad vytvořila česká redakce magazínu VICE, na jejíž stránkách si můžete přečíst i rozhovor s tvůrcem Soylentu, konkrétně zde.

Pokud se vám automaticky nezobrazují titulky, zapněte si je v dolní liště Youtube přehrávače.

Komentáře (95)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

Ahoj, našla jsem jeden "soylent" na www.soylent.cz. Mají na výběr aji příchutě a je možné si objednat aji po jednom balení.

00

Odpovědět

Aj keby to bolo zadarmo, radšej by som si kúpil predražené jedlo. Akože až takto trochárčiť na sebe nebudem. Som zvedaví, čo sa stane s ich psychikou, lebo pre mňa je jedlo svetlý bod cez nekonečnú hodinu v škole. Neuveriteľne sa vždy teším na rožok, či horalku. A keď v budúcnosti prídete na oslavu, tak budete sedieť stole a sŕkať niečo, čo pripomína konzistenciou všehodžús? Blbosť... Tomuto človeku by mal niekto vysvetliť, že JEDLO NIE JE IBA PALIVO, ale aj pokrm pre dušu ;) :D

00

Odpovědět

Já teda nevím ale chtě nechtě musím alespoň částečně souhlasit s uživatelem krteqk. Žijeme sami přítelkyní a za jídlo pro dva dáme minimálně 400 Kč denně. Když člověk nechce jíst podprůměrný nebo průměrný potraviny, tak se opravdu nedostane pod 200 Kč denně za člověka. Vysvětluju si to jedině tak, že se tady v čechách prostě moc nejí zelenina a ovoce. Když se podíváte lidem do košíků, tak jsou tam salámy, jogurty, rohlíky, paštiky a maso. A když mají hodně dobrodružnou náladu, tak jedna zlevněná paprika. Stačí aby člověk koupil jeden meloun, tim nemyslím lubenici ale pravý meloun, pár paprik, lilek, cuketu popř. hrášek a jen za zeleninu a ovoce na jeden den je člověk přes ty 200. Do toho maso, nějaký rozumně kvalitní sýr a člověk už je skoro na těch 400. A pak drobnosti, který se nekupují každý den. A samozřejmě si chce koupit ještě občas nějakou tu čokoládu a je rád že se vejde pod 500 :)

31

Odpovědět

Nevymyslel nič nové , keď si dám 2 odmerky gaineru tak tiež sa cítim byť najedený a má to tiež nejaké nutričné hodnoty on len vytvoril niečo čo neobsahuje veľa cukru ale niečo čo obsahuje obvyklé nutričné hodnoty čo nájdeme v dennom normálnom jedálničku. Ale otázka je , čo by to spravilo ak by ste nemali teplú normálnu stravu roky ? ...

82

Odpovědět

Celkem dobře udělaná reportáž, nebojí se ukázat všechny nedostatky, chyby, atp. Akorát ten závěr protiřečí všemu, co řekli předem, ale je pochopitelné, že nechtěli, aby celá reportáž vyzněla negativně, když už je výrobci pozvali do ústředí a věnovali jim čas. A také víceméně nechápu, proč ten měsíc na Soylentu ten chlap dokumentoval v té nejhorší možné kvalitě, skrze webkamery,... Určitě by nebyl problém půjčit si na to kameru a navíc by si zbytečně neshazovali úroveň jinak perfektní reportáži.

81

Odpovědět

no kamarade, az s tou myslenkou ze vsechno co je z prirody je vlastne spatny, doufam ze si uvedomis jaka je cinost pro tvorbu deti ! :-)

53

Odpovědět

No dal bych si asi cokoliv jinýho než ten utrejch... jídlo je jídlo a pokud si nemůže někdo udělat čas aby se najedl měl by asi něco změnit...

142

Odpovědět

Jestli na tomhle ten borec vydělá, tak se asi poseru. Ne, že by tady už desítky let byly doplňky stravy pro lidi, co posilují....

121

Odpovědět

Ach... tak už to jde i na lidi. To už si můžeme vzít rajčata, papriku a třeba dvě vejce, a rozmixovat to v mixéru a vypít. Bude to mít stejně nechutnej účinek, jako to co prodávají v prášku.
Připomíná mi tu jednu soukromou stáj v centru města. Žádnévýběhy, žádná tráva. Koně celý den ve stáji kromě hodiny práce v sedle. Většina krmiva těchto koní se skládala z mělněné směsice granulí ovsa a jiných věcí, které se musí zalejt vodou. Takto mělněné jídlo ale u koní zvyšuje riziko koliky (velmi nebezpečné křeče ve střevech končící i smrtí) až o 70%.
Myslím, že tyhlety míchanice by mohlxy lidem udělat něco podobného.

53

Odpovědět

Až odborníci na výživu spravia niečo podobné ale lepšie čo aj vydrží mesiace nepokazené, môžme to zhadzovať vrtulníkmi počas humanitárnych kríz. Rozhodne však nebudú Američania a Európania jesť denne také kokotiny.

200

Odpovědět

Don't worry about that ale něco takovýho už existuje dobrejch 30 let a v nejznáměji rozšířený formě se tomu říká - MRE (Meal Ready to Eat). - Vojáci se tím můžou stravovat i několik měsíců, stejně tak se to používá jak ty říkáš: jako humanitární dávky v případě nouze a po zabalení to vydrží klidně i 10 let jedlý.
PS: O tom, že je to ovšem taky samá chemie a člověk by se tím opravdu neměl živit dýl jak pár měsíců už nemluvím...to je zase druhá stránka věci.

00

Odpovědět

Nechce se přestěhovat do Polska? Tam mají potravin nadbytek :D

31

Odpovědět

Copak nikdo z nich ještě neslyšel o HERBALIFE? Ten má daleko sofistikovanější produkty už 33 let! A navíc má pod kontrolou celý "výrobní" proces. Od složení půdy, přes pečlivý výběr plodin pro konkrétní živiny, dokonale hygienické zpracování a vlastní distribuční systém. Produkty navíc vyvíjejí skuteční odborníci na výživu světového formátu.
Rob Reinhart prostě jenom znovu vymyslel kolo, když už miliony lidí po celém světě dávno jezdí v autech. Navíc nechápu, proč Brian Merchant nepoužívá mixér, když ho má hned vedle ledničky.

212

Odpovědět

Herbalife? Teď si doufam děláš p***l.

161

Odpovědět

Nemá to žádný cholesterol :-( Já bych docela rád věděl, až jednou umřu, na co jsem umřel a doufám, že to bude hlavně kvůli tomu jak se stravuji, co piji a kouřím! Dneska tři řízečky s brambůrkama a máslíčkem, k tomu dvě plzeňský, cigaretka a jointík a zítra knedlo vepřo zelo, k tomu tak 4 pivka a zákuseček (bude neděle)... Takže nějáký Soylent si strčte na štorc tam kam slunce nesvítí ;-)
Jinak cena celého prasete se pohybuje tuším někde mezi 40-50 Kč/kg živé váhy ;-) a takový půldruhého metráčku malý čuník vydrží určitě déle než na měsíc ;-) A chuti a živin je v něm určitě taky víc ;-)

269

Odpovědět

konečně někdo normální tady :D

46

Odpovědět

Kde jen začít... 65$ x 21kč = 1365kč týdně = 5460kč/4týdny (říkejme tomu měsíc).
Nevím jak ostatní, ale já bych za to uživil tříčlenou rodinu bez jakéhokoliv strádání a omezování. A to žijeme v ČR. Už vidím, jak se cpou milým Solamylem v Somálsku, kde by je vyšel na měsíční výplatu celé rodiny.

A kdepak se berou ty zázračné eko-bio-zadarmo přísady? Ten řepkový olej a rýžový protein se asi sráží při měsíčku rovnou do pytlů, ne?

A zdravotní následky? Stačí si představit tu stolici a můžu se na celý Soylent vys*at.

Jediné plus tady toho zázraku (i jiných) vidím v tom, že když mi bude v nedělu ráno blbě jak psovi, tak překousnu jeden Soysopel a budu mít živin jak z BéBéček na celé dopoledne.

435

Odpovědět

Zkopčim ti sem jen to co jsem napsal níže


To teda nevim co žereš, ale 200/den za jídlo považuju teda za takový totální minimum… Než žrát denně sračky ze supermarketu. I tak tě to vyjde na 30kč snídaně (acidofilní mlíko + něco do misky), 120kč oběd úplně s přehledem – pokud si neuděláš risoto v mikrovlnce s mraženou zeleninou – bhueee a máš už jen 50kč na večeři.
Nechtěl bych žít takový život, promiň.

1040

Odpovědět

+krteqkTy si asi nevaříš co? A ty tvoje ceny jsou taky trochu mimo. Hotovky v hospodách (i u Pražáků) stojí okolo 80Kč.

Uvař si třeba kotel buřt guláše, zeleninovýho rizota nebo třeba zapečené brambory a spočítej si na kolik tě vyjde jedna porce. Pokud si člověk nevyhazuje z kopýtka, vaří si doma (ano, i z kvalitních ingrediencí), tak nevidím důvod, proč by se malá rodina do těchto financí nevešla.

306

Odpovědět

+krteqkPS: Určitě si musíš vařit. Protože pokud si spočítáš tu tříčlennou rodinku, kde by každý měl utratit 200Kč/os/den, tak by ses dostal už k 18tis na měsíc. A to už by prostě nebylo normální :D

161

Odpovědět

+krteqkOk jasně, vařit. A hotovka v praze opravdu nestojí 80kč. Pravda, nevařim, 120kč dám v hospodě za oběd se šesti..

525

Odpovědět

+krteqkTak to seš retard... za 120kč ti navařim guláše pro 4 lidi na dva dny... nevim jak je to v praze a víceméně je mi to ukradený, ale 80kč za hotovku je všude jinde +- normální - doma si z ingrediencí za těch 80kč navaříš jídlo na celej den pro 4...

194

Odpovědět

+krteqkZa 80kč nakoupíš tak leda toaleťáku pro 4lidi na den ty šašku.

80Kč za hotovku? To je nějaká vesnická špeluňka z dovozu ze závodky? Nežral bych to ani zadarmo. Maximálně nějaký špagety s kečupem. Dobrou chuť.

Pro celej den pro 4... Achjo.

538

Odpovědět

+krteqkKrtka zjevně stále živí maminka, protože nemá absolutně představu o cenách potravin :D

306

Odpovědět

+krteqkJak to, že Krtka ještě nezakázali, kdo má ty jeho kraviny pořád číst.

Tak pro představu:
1kg plecka - 80-100kč (např. malé, kvalitní řeznictví v Břeclavi)
1kg cibule - do 20kč v Tescu, které je drahé.
hlava česneku - 5kč
koření a ostaní pochutiny dohromady tak za 20kč max
knedla/chleba - 30kč
A ještě ti zbyde na dva lahváče po výborném obídku a jsi na 200kč.
Kdybys nebyl kopyto a uměl si uvařit, nemusel bys chodit na "se šesti za 120,-"

Jo a v Praze jsem bydlel a není problém si dát výborné meníčko do 100,-
Osobně jsem chodil do slušné restourace a tam (po zdražení) bylo menu za 79,- nebo 89,- (podle výběru ze šesti jídel)

221

Odpovědět

+krteqktyvole buřtguláš naházim taky, díky za info. O cenách potravin mám celkem dost dobrou šajnu a proto vím, že pokud žiju v Praze, vařit si sám pro jednoho se mi skoro nevyplatí.

Nemel tu ty sračky laskavě, díky.

Chápu, několikočlenná rodina s vícero příjmy je na tom jinak než já.

230

Odpovědět

+krteqkOmlouvám se všem ostatním za své vyjadřování, ale... Krtku ty jsi fakt kkt, který nemá ani páru o cenách jídla a o vaření... Když o tom víš pi*u, tak se laskavě zdrž komentářů. Namyšlených blbečků, co znají jenom vlašák s rohlíkem, meníčko v předražené restauraci a večeři z fastfoodu je na světě dost a neměli by mít právo se vyjadřovat. Nevím, jak jinak to říct.

166

Odpovědět

+krteqkJo pro tvou informaci...rok a půl jsem bydlel v Praze a rok a půl jsem si vařil... Pečivo pro mě bylo sprosté slovo... A plecko? To je část prasete - maso ty vypatlaný buřtgulášu...

130

Odpovědět

krteqk má hlavně přehled o cenách čokolád s vysokým obsahem kakaa že jo :)

160

Odpovědět

Koukam, ze se tady uz objevil jeden z mistnich deibilu, co mi ke kazdymu prispevlku dal palec dolu i kdyz pisu holy fakta. Asi nejakej vegan. Nebo proste obycejnej c***k.

436

Odpovědět

Ano, za všechno můžou vegani.

183
Další