Proč by se měla zrušit dýška

Thumbnail play icon
93 %
Tvoje hodnocení
Počet hodnocení:722
Počet zobrazení:11 613

Adam Conover z College Humoru je zpět, aby vás opět o něčem vtipně poučil. Po snubních prstenech a přešlechtěných psech se tentokrát zaměří na placení spropitného. Ve videu sice mluví hlavně o amerických zvyklostech, ale zrovna v tomhle případě to u nás vypadá dost podobně. A jaký je váš názor? Myslíte, že by se měla dýška zrušit, nebo jde podle vás o příjemný zvyk, který vám vůbec nevadí?

Přepis titulků

- Děkujeme. Tady máte účet. - Pane a paní Axfordová, nechte to na mně. - Jaký dáme dýško? - V ideálním světě žádný. - Sakra! - To je on? - Jo. No tak! Byla to příjemná večeře. Jo, přesně. Dokud nepřinesli účet. - Zdravím, jsem Adam Conover. - Ahoj. - Nevšímej si ho. Teď mě asi nesnášíte, protože jsem si dovolil zpochybnit smysl spropitného. - Jo, co to má bejt?

- Nebojte. Na konci videa určitě sami uznáte, že by nám bez placení spropitného bylo líp. - Já s ním půjdu. Máte tu rodinu. - Díky. Nejdřív si něco ujasníme. Pokud žijete v Americe, musíte dávat dýško. Číšníci a servírky z něho žijí. Takže když jim nedáte dýško, jste blbec! Pardon. Díky.

Ale to, že to tu takhle funguje, neznamená, že je to správné. Dýška akorát tak šidí obsluhu, otravují zákazníky a všem kazí výsledný dojem z návštěvy restaurace. Omlouvám se. Zamyslete se. Proč bychom my měli rozhodovat o tom, jestli dostanete rozumnou výplatu? Co kdyby vám radši přidali a trochu zdražili jídlo? Takhle to přece funguje v každém normálním podnikání.

Když si koupíte rifle, stojí 50 dolarů. Neřeknete: To bude 40 dolarů a je jen na vás, jestli dostane skladník nažrat! To mě mrzí. Nevděčná mrcha. Já za to nemůžu. Placení spropitného je v Americe poměrně novým zvykem. Dříve bylo placení za lepší služby bráno jako nedemokratická forma úplatku. Přineste mi jídlo dřív než tomuhle otrhanci. Jsem zámožný muž. Jak se opovažujete?

Toto je Amerika! Každý zákazník má právo na řádné zacházení. Ale když prohibice zakázala alkohol, restaurace začaly tratit a jejich majitelé nabádali k dávání dýšek, aby mohli obsluze platit míň. Je mi líto, ale tenhle měsíc ti nemůžu dát ani floka. Zkus radši něco dostat z toho pracháče. I dnes, téměř o sto let později, nedostává obsluha ani minimální mzdu. A proto se stala z úplatku povinnost, která zkazí dojem z každého pokrmu.

Pokud tedy nezbožňujete počítání a nekonečné spory s přáteli. Takže 20 % ze 138 je to samý jako 2 x 10 %, což dělá... Do háje! To je jako maturita! Jenom 20 %? Je vidět, žes nikdy nedělal ve službách. Já dávám vždycky aspoň 60 %, protože nechci, aby servírka umřela hlady. - Když se budu snažit, dostanu vyšší dýško. - Ne tak docela. Studie Cornellovy univerzity zjistila, že výši dýška určují spíše náhodné faktory.

Spokojení zákazníci platí v průměru jen o 1 % víc než ti nespokojení. Takže... se jděte... bodnout! - Nedáme jí dýško. - Dáme, nechci, aby na mě řvala. Přitom je všechen ten stres úplně zbytečný. Ve spoustě zemí se spropitné neplatí, a na kvalitě obsluhy to není znát. Číšníci a servírky dostávají normální plat a vy si můžete odpustit věčné hádky. - Dýško počítej z částky bez DPH. - Ne, z té s DPH. Vždycky to dělám bez DPH!

Už od dětství. Na daně se jim můžu vybodnout! Na viděnou zase příště, až budu mluvit o sexuálních skandálech Billa Cosbyho. Vy jste prevít! Překlad: BugHer0 www.videacesky.cz

Komentáře (134)

Zrušit a napsat nový komentář

Odpovědět

de

02

Odpovědět

Dysko je dobry nastroj jak nekoho ohodnotit. Kdyz mi kuryr doveze pizzu az ke dverim, dostane 10-20kc. Kdyz ne, tak dostane hovno.

01

Odpovědět

hele čašníčka je zamestnaná a ja nie.. :D ona má prachy a ja nie.. ako nezamestnaný si ledva môžem dovoliť sa do týždňa 3x rozbiť na šrot..

15

Odpovědět

Problém je v tom, že naprostá většina číšníků nepotřebuje specializaci ke své práci. Tudíž číšníkem v normální restuaraci se může stát každý - povětšinou nějaký student. No a jelikož číšníkem může být skoro každý (ale žádná práce není ideální - že by ji mohl úspěšně vykonávat každý). Někomu to jde lépe, někoho to nebaví a někomu to přijde jako hrozná dřina. Proto má pak i zákazník smíšené pocity. Všimněte si, že v lepších restauracích se nesetkáte se špatnou obsluhou, proč? Jelikož jsou to profesionálové, ale hlavně lidi, kteří se pro tuto práci hodí (prošli pomyslným sítem). A je těžké říci, kdo je "držgrešle" a kdo ne. Když jsem člověk s průměrným platem a dám dýško korunu a miliardář dá spropitné 10 korun za stejné služby, tak kdo je tedy lakomý? Dýško je subjektivní věc a tudíž nlze říci, co je správně a co špatně. Každý to cítíme jinak a obsluha to vidí také jinak. I kdyby dýška nějakým záhadným způsobem zrušili, tak se vrátíme po nějakém čase tam, kde jsme byli. Pokud by se nastavila přesná hranice povinného dýška, tak se situace opět bude opakovat. Je to začarovaný kruh a bohužel pro obsluhu je mnohdy část jejich výdělku nejistá, takže nezbývá nic jiného než se s tím smířit.

75

Odpovědět

Nejistá část výdělku to neni, je naprosto jistá, jde jen o její výši. Po nějakým čase v jedný restauraci už člověk ví, že každej měsíc vydělá například minimálně 6k na dýškách a tak nějak se s tim dá počítat. Někdy je to samozřejmě méně, ale to jsou výjimky potvrzující pravdilo a někdy naopak dýška přesáhnou samotnou vejplatu a to je pak jiný kafe :-D

21

Odpovědět

na to že tahají, sklenice s pitím a talíře s jídlem, mají plat sakra dobrý, nevidím důvod někomu cpát prachy navíc za to že dělá svojí práci která je EXTRÉMNĚ náročná,to prostě není můj problém, ani moje chyba, ani moje starost. jako sorry ale já se učil jako kretén abych mohl dělat práci trochu složitější a pak mám někomu dát prachy za to že mi donese talíř ... já číšníkovu práci zastanu během 10 minut, on moji s trochou snahy měsíc !Platový rozdíl je naprosto v pořádku a já nejsem ten kdo ho má kompenzovat ... smiř se s tím.

1548

Odpovědět

"já číšníkovu práci zastanu během 10 minut," - Tak to bych tě chtěl vidět :-) Pokud bys mi to někdy chtěl dokázat, že jenom neplácáš hubou, kontaktuj mě, vezmu tě k nám na jeden v sezóně a uvidíme, za jak dlouho utečeš domu :-)

202

Odpovědět

Některé názory jsou zábavné, zvlášť pro někoho, kdo v gastronomii pracuje. Dýžka jsou pro mě čtvrtina platu a mít je nebo nemít je pro mě dost velký rozdíl. Nezáleží, jak se snažím. Teda samozřejmě že se snažím, na všechny hosty jsem stejná, nedělám rozdíly. Někdo dá klidně i stovku, někdo si nechá vrátit do koruny. Někdo dá deset korun a tváří se jako hrozivej grant...
Co se týče peněž bokem, ó jak je zaměstnavatel štědrý, že mi je dává do obálky, nemusíme ani jeden platit velké daně! Už tak super to neni, když vám z toho počítají podporu nebo důchod.
Spousta lidí si myslí, že jsme placeni dobře, ale tak to opravdu neni a ani ta dýžka nejsou takové terno... nicméně to samozřejmě neni problém hostů, ale zaměstnavatelů. Ale vážně by mě zajímalo, kdy s tím někdo něco udělá. Stejně jako kdybych řekla šéfovi, že pracovní dobu mám do deseti, tak jdu v deset domu, nebo mi zaplatí přesčas- budete se divit, ale nikdy nikomu nezaplatí přesčas v hospodě. Tak to prostě nefunguje.

153

Odpovědět

Naprostej souhlas. Naštěstí v mojí nynější práci mám prachy "načisto" a dokonce nám platí i přesčasy na druhou smlouvu.

21

Odpovědět

To jsme jednou v USA vylezli z Madison square garden a hned u ní byla mála prodejna s kebabem. Za pultem týpek, tak mu říkám, že si dáme 3x kebab. No čuměl na mě jak puk, protože neuměl ani slovo anglicky, takže po chvíli doběhla servírka, která nás obsloužila. Když nám donesla účet schovanej hezky v knížečce, tak jsem po její otevření málem spadl ze židle. Za 3 kebaby, který fakt nebyly nijak velký, chtěli cca 22 dolarů. No fakt se nám moc nechtělo dávat 20% tip. No a pak i jedna zkušenost z ČR. Už léta chodíme do jedny restaurace, takže jsme se za tu dobu stačili seznámit i se servírkama. Ty nám po nějaký době na prasáka řekli, ať jim žádný spropitné nedáváme, že jim to majitel stejně bere. Od ty doby maximálně tak zaokrouhlím pár korunama na kulatou částku.

89

Odpovědět

Vo fastfoodoch v USA sa nema ani davat sprepitne a 22 dolarov na USA neni az tak vela nechapem co ste sa cudovali.

01

Odpovědět

Pracuju jako cisnik uz osm let.Hlavni problem u nas je v tom, ze cisnici maji minimalni mzdu. Kuchari maji mzdu v restauracich vetsinou 2x az 3x vyssi. (Jsou restaurace kde maji jen o neco vyssi mzdu, ale dostavaji % ze spropitneho ). Treba v Ambiente to tak funguje.
Nechci spropitne kdyz neco pos...., ale kdyz udelam vse tak jak mam (nabidnu aperetiv, seznamim hosta s denni polevkou, nabidnu specialitu, doporucim jidlo, informuju o nabidce vin, vino odprezentuju, atd), tak si myslim ze bych si spropitne zaslouzil. Delal jsem v restauraci, kde jsem byl v praci i 18 hodin denne, spal jsem 4 hodiny a presto jsem se choval mile.lide hy si meli uvedomit, ze je za tou nasi praci spousta driny. Clovek nema a nemuze mit treba povinne prestavky, jak je uvedeno v zakone. V kolik cisnik obvykle ji? Az po obedech. Kdyz nekdo prijde, nemohu rict : "zezlobte se, momentalne mak prestavku a tusis Vas nemohu obslouzit". V bance clovek, nebo na poste clovej minutu po zaviraci dobe, ale v restauraci?sahnete si do svedomi. Kolikrat jste byli v restauraci po zaviraci dobe?(z logiky veci vypliva, ze cim dele jsem v praci po zaviraci dobe, tim vice mi klesa hodinovam mzda). Taky toho hodne nachodime. Kamarad v centru si vzal do prace krokomer a usel pres 40km za den (vyjimecne). Verim ze mnoho z vas to neujde ani za tyden. Obsluhujeme ruzne skupiny lidi, stare, deti, postizene, atd a kazdemu z nich se musime chovat trochu jinym zpusobem.
Ted trochu k chovani lidi.....
"Miluju" kdyz prijde host k nam do restaurace a pta se: "Mate otevreno? A varite"? Nebo kdyz jsem u stolu zeptam jestli hoste maji vybrano a oni ze maji a ja u toho stolu stravim dalsich deset minut. Nebo otazky typu : je jen tatarak ze svickove? Je ta polevka dobra? Jsou ty ryby cerstve? Je ve vyvaru celer? Je ta demi glace, demi glace?jsou ta licka dobra? Jak pikantni je ten pikantni gulas?....
Nebo budeme za chvilku zavirat, delam posledni objednavky. Nabidnu Vam jeste neco? Odpoved: zatim ne..50% hostu si ani neumi objednat piti najednou. I presto mu nemuzi rict, ze je asi nejspise k****i hlava, kdyz si deset minut neni schopen vybrat nic k piti a ihnedmpo tom co donesu zbytku stolu piti, najednou uz vi co ze si to da....prijdu, prinesu, podekuju a odejdu.

2718

Odpovědět

Omlouvam se za spoustu preklepu, ale psani na dotykovem displeji mi neni vlastni...

31

Odpovědět

Chápu kam tím míříte, ale (nevím jak ostatním) mě nejde o to, že bych nechtěl dát nějaké peníze, nebo že byste si je nezasloužil, ale že se mi nelíbí, že supluji vašeho zaměstnavatele tím, že plním jeho povinnosti (platím vám přesčasy, kompenzuji zkrácení na zákonných nárocích a všechno, o čem píšete). A druhá věc, co se mi nelíbí: když budete mít smůlu, tak vám to nikdo nevykompenzuje. Je to systém nevýhodný jak pro mne, tak pro vás. Samozřejmě, tím, že nebudu dávat spropitné, ho nezměním. Tedy ho dávám. Ale opravdu bych raději platil vyšší cenu s tím, že by obsluha měla vyšší plat, a nebylo s ní vy***áváno (že nemáte přestávku, může mít nějaký legitimní provozní důvod, že vám neplatí přesčasy, už ne).

313

Odpovědět

Hele, já dělal nějakou dobu na resuscitačních lůžkách a za den jsem kolikrát k 20 km naběhal taky. Mnohdy zmazanej od sr*ček a krve ;-) Teď jsem na op. sálech, když je dlouhý program a je dlouhá služba, tak můžu být na sále klidně 12-24 hodin s tím, že si během té doby 2x-3x (během toho, co mezi operacemi řádí na sále uklízečka s mopem) skočím na kafe a cigáro a do huby nasoukám rohlík. Ve zdravotnictví ty platy taky nejsou božský (vzhledem k náročnosti činnosti a potřebnému vzdělání). A kolik myslíš, že tak za měsíc dostanu na tuzérech já? :-D Pochopitelně v hospodách spropitné dávám, když stála obsluha za h*vno, tak jen zaokrouhlím do desetikačky, ať se mi v peněžence nehromadí kila železa a nebo zaplatím kartou, když to bylo všechno v poho a nebo byla s obsluhou i nějaká sranda, tak dávám cca 10 % a víc. Nechci nikterak znevažovat práci barmanů a pinglů, (sám jsem poměrně otrlý a na blbce i ze špitálu zvyklý a dělat bych v restauraci nechtěl ani za zlaté prase), ale dost se ve všech diskuzích divím přístupu lidí z pohostinství, jak ze sebe dělají chudáčky s psychicky a fyzicky nejnáročnější prací ze všech a proto by měli dostávat, za každou skleničku, co přinesou aspoň dýško v hodnotě přineseného nápoje. :-D

91

Odpovědět

Pracuji za barem a bez ohledu na to, jaké jsou výsledky všemožných (pochybných) průzkumů dobře vím, že když jsem milá, komunikativní, rychlá a ochotná, když si s lidmi povídám a cítí se díky mně u nás dobře, že to dýško dají rádi, protože mě chtějí potěšit, a mě zase potěší, že mi ho dají (víc než by mě ty peníze potěšily přímo z výplaty, těžko se to vysvětluje někomu, kdo za barem nedělá, ale je to tak).
Ano, najdou se lidé, kteří se celý večer tváří absolutně spokojeně a při placení např. 299,- vám vmetou tisícovku a nechají si z ní do koruny vydat, ale takových je vážně menšina.
Sama dávám vysoká dýška, pokud jsem hodně spokojena, pokud je obsluha tak průměr, dávám dýško i tak. Abych nedala nic, to by mi asi museli hodit talíř na hlavu jako ve videu.

111

Odpovědět

Matka má na malé dědině hospodu, dělá tam sama, tržby minimální... lístky se tam platí že štamgasti chodí po práci na dvě piva a musí dom něco dělat, kolikrát jen na jedno protože má před hospodou nastartovaný traktor. Tito štamgasti dýška moc nenechávají, platí drobnými většinou přesně nebo případně nechají korunu dvoukorunu...
V pátek se schází lidi co chodí jen pátky, platí víc a nechávají dýška... různé... prostě těch "10%", zaokrouhlují, bez dýška nebo přijdou zaplatit druhý den :D navíc ještě něco nahází do jueboxu nebo šipek...
Nakonec tu hospodu drží nad vodou štamgasti co chodí v týdnu na ta dvě piva... ale vím, je to trochu jiný podnik než nějaká restaurace ;)

Jo a jinak, já když jsem někde poprvé nebo se ukážu výjimečně tak nic moc nenechávám... ale když někam chodím pravidelně a chodím tam rád, že už si nemusím říkat jaké pivo si dám, tak tam spíš nechám nějaký tringelt, ale taky si myslím že je blbost počítat 10% nebo 20% nebo prostě dát dvacku... když jsem měl tři piva, platím 75 takže 10% mám dát 85Kč? nebo rovnou 90? ... klidně "zaokrouhlím" na 80, platím stovkou, vrátí mi dvacku a brzy mě uvidí zase... příště se třeba rozšoupnu a platím víc...

82

Odpovědět

Líbí se mi zde častý argument - já v práci dýška nedostávám, proč by jiní měli?
To jako myslíte vážně? Říkáte také třeba, že Já v práci nemám bezpečnostní přestávku, proč ji má mít někdo jiný? Nebo Já v práci nepoužívám počítače, proč by měli jiní?

532

Odpovědět

Odpovědět

Wendell...? Is that you?

01

Odpovědět

To mě taky hned napadlo, ta podoba je tam neskutečná.

01

Odpovědět

A to si představte, že v některých zemích je zvyk dávat dýško i průvodcům. U nás se to bohužel nějak nechytlo.

116

Odpovědět

Snažím se dávat okolo 10%, pokud mě obsluha nějak významně nesere. Když to vyjde na celou částku a nic nedám tak úplně na obsluze vidím, jak si myslí, jakej jsem to ale p***s.

272

Odpovědět

To máš pravdu, když nejsi schopnej dát navíc ani tu desetikačku ;)

726

Odpovědět

+KjukA prečo by mal? :D
Nepáči sa ti? Najdi si poriadnu prácu

42

Odpovědět

Nebylo tu nedávno video, kde podle všeho týpci z nějaký univerzity zjistily, že když dáte mentolku, nebo dvě jako "pozornost podniku" nebo "dáreček" je dyško o něco vyšší?:-) Já jen k té "náhodnosti".
U mě je dyško tak trošku samozřejmostí. Pokud se chovají mile, nedělá jim všechno strašně velký problém a navíc jsem se pořádně nadlábnul s chutí to desetikačku, klidně i dvacku navíc dám. Ale počítat to na % a tak dále? To je přece blbost.

81

Odpovědět

To jedno procento mi taky připadá málo, ale zas moc velký vliv kvality obsluhy (ne marketingových triků) na spropitné bych neočekával (byť vycházím ze zcela nedostatečného a neproporčního vzorku a nedělám přesnou statistiku, pouze odhaduji).

Ta procenta mají podle mne naznačit, že pan Rockefeler v Pubbu dá výrazně větší spropitné než pan Novák na Růžku a přesto mohou všichni přítomní zhodnotit spropitné pana Nováka lépe.

21
Další